Predavanje 12.11. 13h

Neinvazivna detekcija prisustva i aktivnosti


Bez preterivanja, možemo reći da plivamo u moru signala lokalnih bežičnih (WLAN) mreža. Naša svakodnevna muka je pronaći mrežu na koju ćemo se povezati da bismo komunicirali s drugima, dok je malo poznato da se samo na osnovu ovih signala, bez ulaženja u sadržaj komunikacije, može i prepoznati šta radimo. Naime, naše aktivnosti u prostoriji – sedenje, ležanje, ustajanje, hodanje, pa čak i disanje – unose promenu u sliku elektromagmetskog polja. Ova promena je doista mala, ali i merljiva, te se već analizom signala s npr. standardnog laptopa može zaključiti ne samo je li prostorija prazna ili ne, nego i koliko se osoba u drugom slučaju u njoj nalazi, kao i šta rade; zidovi, prema tome, više ne predstavljaju prepreku za tuđe radoznale oči.

Autor će predstaviti svoja iskustva na implementaciji ovakvog sistema, komentarisati ilustrativne rezultate i ukazati na moguće primene.

Milan Bjelica je profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Ovo predavanje možete pratiti u sklopu BNE Konferencije 12. Novembra u 13h. Sve potrebne informacije ćete dobiti preko e-mail adrese koju ostavite u prijavi.